Yeterlilik Kodu

TR0020221846

Yeterlilik Adı
Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6221.04 Alabalık Yetiştiricisi

KategoriAna
Kredi Değeri2
Programın Normal Süresi 58 Saat
Program Profili (Amaç)

İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri İSG, çevre koruma, kalite kural ve yöntemleri çerçevesinde; yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; alabalık yetiştiriciliği uygulamalarını yapabilen, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir.

Alabalık Yetiştiriciliği Kursunu tamamlayan bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması,
  • Alabalık yetiştiriciliği yapması,
  • Balıklarda hastalık yapıcı etkenleri tanıması,

amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Alabalık yetiştiriciliği yapar.
  • Balıklarda hastalık yapıcı etkenleri tanır
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  1. İlkokul mezunu olmak.
  2. 18 yaşını tamamlamış olmak.
  3. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak.
Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Alabalık Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı
  1. 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
  2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 24.10.2008 Tarih ve B.08.0.TTK.0.001.01.04 sayılı kararı ile kabul edilen, Denizcilik Alanı Çerçeve Öğretim Programı.
  3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 Tarih ve 50 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Teknik Programlarının 52 Alan 204 Dalına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması konulu kararı.
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.07.2014 Tarih ve 72 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Bazı Alanlarına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması konulu kararı.
  5. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı.
  6. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
  7. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelikler
  8. Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik
  9. Program hazırlanırken; Resmî Gazete`de yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır. • Su Ürünleri Yönetmeliği • Balıkçılık ve Su ürünleri Mevzuatı
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221846


Yeterlilik Adı
Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6221.04 Alabalık Yetiştiricisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6221.04 Alabalık Yetiştiricisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
2

Programın Normal Süresi
58 Saat

Program Profili (Amaç)

İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri İSG, çevre koruma, kalite kural ve yöntemleri çerçevesinde; yetkisi dâhilinde ve tanımlanmış görev talimatlarına göre; alabalık yetiştiriciliği uygulamalarını yapabilen, kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir.

Alabalık Yetiştiriciliği Kursunu tamamlayan bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması,
  • Alabalık yetiştiriciliği yapması,
  • Balıklarda hastalık yapıcı etkenleri tanıması,

amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
  • Alabalık yetiştiriciliği yapar.
  • Balıklarda hastalık yapıcı etkenleri tanır

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  1. İlkokul mezunu olmak.
  2. 18 yaşını tamamlamış olmak.
  3. Sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak.

Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Alabalık Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Alabalık Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı
  1. 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
  2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 24.10.2008 Tarih ve B.08.0.TTK.0.001.01.04 sayılı kararı ile kabul edilen, Denizcilik Alanı Çerçeve Öğretim Programı.
  3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 Tarih ve 50 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Teknik Programlarının 52 Alan 204 Dalına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması konulu kararı.
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 31.07.2014 Tarih ve 72 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Bazı Alanlarına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması konulu kararı.
  5. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı.
  6. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
  7. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili Yönetmelikler
  8. Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik
  9. Program hazırlanırken; Resmî Gazete`de yayımlanan Ulusal Meslek Standartları, Ulusal Yeterlikler ISCED ve FOET sınıflaması ve ilgili diğer mevzuatlardan yararlanılmıştır. • Su Ürünleri Yönetmeliği • Balıkçılık ve Su ürünleri Mevzuatı

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221846

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value2
Program Duration58 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221846


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
2

Program Duration
58 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address