Yeterlilik Kodu | TR0030014609 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Nişantaşı Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Maslak Mahalesi, Taşyoncası Sokak, No: 1V ve No:1Y Sarıyer-İSTANBUL - Bina Kodu : 34481742 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.nisantasi.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | 5 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Kişisel beceriler ve gelişim | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 - 3434 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Aşçılık programı, yiyecek-içecek üretimi ve mutfak yönetimi konularında temel bilgi ve becerilere sahip, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışabilen, gıda güvenliği ilkelerini uygulayabilen, mutfak yönetimi ve menü planlaması yapabilen nitelikli aşçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Uygulamalı mutfak dersleri (Mutfak atölyeleri) Sınıf içi teorik dersler Proje tabanlı öğrenme Staj | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler |
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | Program, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Meslek Yüksekokulu (MYO) kalite standartlarına uygun olarak yürütülmektedir. Müfredat, sektörle iş birliği içinde düzenli olarak güncellenmekte ve günümüz mutfak sanatları alanındaki yeniliklere uyumlu hale getirilmektedir. Öğrencilerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek amacıyla zorunlu staj süreçleri değerlendirilmekte, staj sonrası öğrenci geri bildirim anketleri ve işveren değerlendirmeleri alınarak programın etkinliği sürekli gözden geçirilmektedir. | |
Giriş Şartı | T.C. Vatandaşları: Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir. Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://obis.nisantasi.edu.tr/Ogrenci/Ogr0143/Default.aspx?lang=tr-TR Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Değişim Öğrencileri: Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile çerçevesi belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler. | |
Başarma Şartları | Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredatta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Sınav ve Başarı Değerlendirme Sistemi Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/04S2-2-_sinav_ve_basari_degerlendirme_sistemi_yonergesi_23.06.2015.pdf Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-yabanci-diller-bolumu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-1692554390.pdf Nişantaşı Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi (Nişantaşı Tömer) Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-turkce-ogretimi-uygulama-ve-arastirma-merkezi-nisantasi-tomer-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-676221518.pdf Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için müfredatta yer alan derslerin (toplam en az 120 AKTS karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini de başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge-511959282.pdf | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile 4 yıllık lisans programlarına geçiş: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Beslenme ve Diyetetik Özel sektör ve kamu sektörü iş olanakları: Otel, restoran, catering (yiyecek-içecek hizmeti) şirketlerinde istihdam Kendi işletmesini açma fırsatı | |
Yasal Dayanağı | Yükseköğretim Kanunu ve MYO yönetmelikleri | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç | |
QrCode | ![]() |
TR0030014609
ISCO 08 - 3434
ISCO 08 - 3434
Aşçılık programı, yiyecek-içecek üretimi ve mutfak yönetimi konularında temel bilgi ve becerilere sahip, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışabilen, gıda güvenliği ilkelerini uygulayabilen, mutfak yönetimi ve menü planlaması yapabilen nitelikli aşçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Uygulamalı mutfak dersleri (Mutfak atölyeleri)
Sınıf içi teorik dersler
Proje tabanlı öğrenme
Staj
- Gastronomi bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında edindiği bilgi ile kuramsal bilgileri yerinde kullanabilecektir.
- Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilecektir.
- Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilecektir.
- Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilecektir.
- Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirebilecektir.
- Menü tasarımında edindiği tasarım bilgileri ile görsel unsurları ortaya koyabilecektir.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk almayı benimseyebilecektir.
- Mutfak Sanatları ve yönetimine ilişkin projeleri organize edebilecektir.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek hususunda sorumluluk hissedecektir.
- Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilecektir.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinleri aşçılık ile ilişkilendirebilecektir.
- Bir yabancı dili kullanarak mutfak sanatları ve yönetiminde meslektaşları ile iletişim kurabilmek için isteklilik gösterebilecektir.
- Mutfak sanatları ve yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde çalıştırabilecektir.
- Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere hassasiyet gösterecektir.
- Problem çözme ve karar verme
- Zaman yönetimi ve organizasyon becerisi
- Ekip çalışması ve liderlik
- Girişimcilik ve yenilikçilik
- Dijital okuryazarlık (Endüstriyel mutfak teknolojileri kullanımı)
- Teorik ve uygulamalı sınavlar
- Ders içi uygulamalar ve performans değerlendirmeleri
- Proje ve portfolyo çalışmaları
- Zorunlu staj değerlendirmeleri
Program, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Meslek Yüksekokulu (MYO) kalite standartlarına uygun olarak yürütülmektedir. Müfredat, sektörle iş birliği içinde düzenli olarak güncellenmekte ve günümüz mutfak sanatları alanındaki yeniliklere uyumlu hale getirilmektedir. Öğrencilerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek amacıyla zorunlu staj süreçleri değerlendirilmekte, staj sonrası öğrenci geri bildirim anketleri ve işveren değerlendirmeleri alınarak programın etkinliği sürekli gözden geçirilmektedir.
T.C. Vatandaşları: Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir.
Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz.
https://obis.nisantasi.edu.tr/Ogrenci/Ogr0143/Default.aspx?lang=tr-TR
Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz.
Nişantaşı Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf
Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Değişim Öğrencileri: Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile çerçevesi belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile 4 yıllık lisans programlarına geçiş:
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Beslenme ve Diyetetik
Özel sektör ve kamu sektörü iş olanakları:
Otel, restoran, catering (yiyecek-içecek hizmeti) şirketlerinde istihdam
Kendi işletmesini açma fırsatı
Yükseköğretim Kanunu ve MYO yönetmelikleri
Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Qualification Code | TR0030014609 | |
Qualification Title | Cooking Aşçılık | |
Awarding Body | ISTANBUL NISANTASI UNIVERSITY RECTORATE | |
Awarding Body Contact | Maslak District, Tasyoncasi Street, No: 1V and No: 1Y Sariyer-ISTANBUL - Building Code: 34481742 | |
Awarding Body Url | http://www.nisantasi.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | 5 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025 |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Personal skills and development | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 - 3434 | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 Yıl | |
Program Profile | The cookery programme aims to train qualified cooks who have basic knowledge and skills in food and beverage production and kitchen management, can work in accordance with hygiene and sanitation rules, apply food safety principles, kitchen management and menu planning. | |
Learning Environments | Applied kitchen courses (Kitchen workshops) Classroom theoretical lectures Project based learning Internship | |
Description | Students;
| |
Key Competencies |
| |
Further Info |
| |
Quality Assurance | The programme is carried out in accordance with the quality standards of the Council of Higher Education (YÖK) and Vocational School (MYO). The curriculum is regularly updated in cooperation with the sector and is adapted to the innovations in today's culinary arts. In order to improve the professional competencies of the students, compulsory internship processes are evaluated, and the effectiveness of the programme is constantly reviewed by taking student feedback surveys and employer evaluations after the internship. | |
Access Requirements | Turkish Citizens: Students are admitted to the programme by central placement according to TYT score type. Students who are placed in the programme by OSYM are required to complete their financial obligations and register on the announced registration dates. Foreign Nationals: Foreign students are accepted in accordance with the criteria determined by the University Senate. Please see the relevant web page. https://obis.nisantasi.edu.tr/Ogrenci/Ogr0143/Default.aspx?lang=tr-TR Horizontal Transfer: A student who has started his/her education in an equivalent programme in Turkey or abroad can apply for transfer. The acceptance of the student is examined and evaluated individually before the start of the semester, taking into account the conditions of each student and the degree applied for. Please review the relevant legislation. Nişantaşı University Associate and Undergraduate Education Transfer Directive Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Exchange Students: Within the scope of student exchange programmes approved by the University and framed by an agreement, students from Turkey and abroad can take the courses offered in the programme. | |
Conditions for Success | Students who register for the relevant course at the beginning of the semester must have attended at least 70% of the theoretical courses and at least 80% of the practical courses in order to take the final exam. Students are subjected to midterm and final exams for each course. The contribution of the midterm exam (scores obtained from measurement tools such as homework, laboratory exams, quizzes, etc. can also be evaluated as midterm grades) to the success grade is 40% and the contribution of the final exam is 60%. You can click on the course name in the Curriculum (below) for the measurement and evaluation criteria of each course. You can review the relevant regulations and directives. Nisantasi University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf Examination and Success Evaluation System Directive Nisantasi University Department of Foreign Languages Education and Examination Directive https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-yabanci-diller-bolumu-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-1692554390.pdf Nişantaşı University Turkish Language Teaching Application and Research Centre (Nişantaşı Tömer) Education and Examination Directive https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-turkce-ogretimi-uygulama-ve-arastirma-merkezi-nisantasi-tomer-egitim-ogretim-ve-sinav-yonergesi-676221518.pdf In order for students to be eligible for graduation, they must have successfully completed all of the courses in the curriculum (a total of at least 120 ECTS credits) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 at the graduation stage. For graduation, the student must have successfully completed the internship or graduation project . You can review the relevant regulations and directives. Nişantaşı University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations Nişantaşı University Directive on Diploma, Diploma Supplement and Other Documents | |
Progression Paths (Relationship Type) | Transfer to 4-year undergraduate programmes with DGS (Vertical Transfer Examination): Gastronomy and Culinary Arts Nutrition and Dietetics Private and public sector job opportunities: Employment in hotels, restaurants, catering (food and beverage service) companies Opportunity to open your own business | |
Legal Basis | Higher Education Law and Vocational School regulations | |
Validity Period (If Any) | The qualification is valid at all times. | |
Url | Open Address | |
QrCode | ![]() |
TR0030014609
ISCO 08 - 3434
ISCO 08 - 3434
The cookery programme aims to train qualified cooks who have basic knowledge and skills in food and beverage production and kitchen management, can work in accordance with hygiene and sanitation rules, apply food safety principles, kitchen management and menu planning.
Applied kitchen courses (Kitchen workshops)
Classroom theoretical lectures
Project based learning
Internship
Students;
- Will be able to use the theoretical knowledge and theoretical knowledge about gastronomy science, food and beverage production, food chemistry and hygiene, culinary arts and management.
- Will be able to apply the artistic knowledge and skills required in the field of Culinary Arts in a professional manner.
- Will be able to realise best practices in occupational health and safety, food hygiene and safety and general business practice in the field of food production.
- Will be able to interpret data on visual, textural and nutritional elements related to food production and presentation.
- Will be able to evaluate the effects of gastronomy on culture and society.
- Will be able to reveal visual elements with the design information acquired in menu design.
- Will be able to take responsibility as an individual and group member to solve complex and unforeseen problems encountered in practice in the field of Culinary Arts and Management.
- Will be able to organise projects related to Culinary Arts and management.
- Will be able to inform the relevant people and institutions about the issues related to Culinary Arts and Management; will feel responsibility to be able to effectively convey his / her thoughts and suggestions for solutions to problems in written and verbally.
- Will be able to share his/her thoughts and suggestions for solutions to problems with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data.
- Will be able to associate other disciplines such as gastronomy, design and business administration, which form the basis of Culinary Arts and Management, with cookery.
- Will be able to show willingness to communicate with colleagues in culinary arts and management using a foreign language.
- Will be able to use technological tools related to culinary arts and management effectively.
- Will be able to show sensitivity to ethical values related to Culinary Arts and Management.
- Problem solving and decision making
- Time management and organisation skills
- Teamwork and leadership
- Entrepreneurship and innovation
- Digital literacy (Use of industrial kitchen technologies)
- Theoretical and practical exams
- In-class applications and performance evaluations
- Project and portfolio studies
- Compulsory internship evaluations
The programme is carried out in accordance with the quality standards of the Council of Higher Education (YÖK) and Vocational School (MYO). The curriculum is regularly updated in cooperation with the sector and is adapted to the innovations in today's culinary arts. In order to improve the professional competencies of the students, compulsory internship processes are evaluated, and the effectiveness of the programme is constantly reviewed by taking student feedback surveys and employer evaluations after the internship.
Turkish Citizens: Students are admitted to the programme by central placement according to TYT score type. Students who are placed in the programme by OSYM are required to complete their financial obligations and register on the announced registration dates.
Foreign Nationals: Foreign students are accepted in accordance with the criteria determined by the University Senate.
Please see the relevant web page.
https://obis.nisantasi.edu.tr/Ogrenci/Ogr0143/Default.aspx?lang=tr-TR
Horizontal Transfer: A student who has started his/her education in an equivalent programme in Turkey or abroad can apply for transfer. The acceptance of the student is examined and evaluated individually before the start of the semester, taking into account the conditions of each student and the degree applied for. Please review the relevant legislation.
Nişantaşı University Associate and Undergraduate Education Transfer Directive
Regulation on the Principles of Transferring Between Associate Degree and Undergraduate Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Exchange Students: Within the scope of student exchange programmes approved by the University and framed by an agreement, students from Turkey and abroad can take the courses offered in the programme.
Transfer to 4-year undergraduate programmes with DGS (Vertical Transfer Examination):
Gastronomy and Culinary Arts
Nutrition and Dietetics
Private and public sector job opportunities:
Employment in hotels, restaurants, catering (food and beverage service) companies
Opportunity to open your own business
Higher Education Law and Vocational School regulations
The qualification is valid at all times.
