Yeterlilik Kodu | TR0030015767 | |
Yeterlilik Adı | Hemşirelik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ordu Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Cumhuriyet Yerleşkesi Cumhuriyet Mahallesi, 52200 Altınordu/Ordu | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.odu.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Hemşirelik ve ebelik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Öğrencilerin mesleki uygulama derslerinin yıl sonu başarı notunun hesaplanmasında Ordu Üniversitesi Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği ve Yüksekokulumuz Uygulama Yönergesi esas alınır. Öğrenciler mesleki uygulama dersleri dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Lise veya dengi okul diploması, 2. Yükseköğretime Geçiş Sınavı-2 (YGS)’den yeterli puanın alınmış olması. | |
Başarma Şartları | Hemşirelik alanında lisans derecesi elde edebilmek için (Hemşire ünvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. Müfredattaki tüm derslerden en az DC derecesiyle geçmiş olmak, 2. 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünden mezun olan Hemşireler; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Özel Sağlık Kuruluşlarında istihdam edilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Belge sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030015767
- Hemşirelik eğitimine kabul edilebilmek için asgari lise mezunu olmak gerekir.
- Hemşirelik eğitimi en az dört yıl veya 4600 saatlik teorik ve klinik eğitimi kapsar. Teorik eğitimin süresi toplam sürenin en az üçte biri, klinik eğitimin süresi ise toplam eğitimin yarısı kadardır.
- Eğitimlerinin bir kısmını en azından eşdeğer düzeyde almış kişilere Üniversitelerarası Kurul Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyinin önerisi ve Yükseköğretim Genel Kurulu kararı ile kısmi muafiyet tanınabilir Sağlıklı ve hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları, davranışları, fiziksel ve sosyal çevre arasındaki ilişkiyi yeterli düzeyde anlayabilmek için temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilmek.
- Genel hemşireliğin dayandığı bilimler ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olabilme, Hemşirelik mesleğinin temel yapısı, ilkeleri, meslek etiği ve sağlığın temel ilkeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olabilmek.
- Hemşirelik uygulamalarını mesleki standartlar doğrultusunda, kalite yönetimi ve süreçlerine uygun olarak gerçekleştirebilmek.
- Hemşirelikle ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket edebilmek.
- Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyebilme, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olabilmek.
- Bireysel çalışabilme ve bağımsız karar verebilme, tüm iletişim yöntemlerini kullanabilmek.
- Disiplinler arası ve disiplin içi ekip çalışması yapabilmek.
- Sorumlu olduğu çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilme, yönetebilme, Araştırma sonuçlarını uygulamaya yansıtabilme, araştırma yapabilmek.
- Dünyada ve Türkiye’de hemşirelik girişimlerinin sağlık, güvenlik, çevre sorunlarına katkılarını değerlendirebilmek.
- Sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenleyebilmek.
- Bir yabancı dili kullanarak, mesleğe özgü bilgileri izleyebilme ve yabancı meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
- Hemşirelik bölümü, dünyanın her yerinde koruyucu, sağlığı geliştirici, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini başarı ile yerine getirebilecek mesleki bilgi ve becerileri en üst düzeyde kazanmış meslek üyeleri yetiştirme hedefi vardır.
- Mezunlarımızı ülkemizdeki diğer okulların mezunları ile yarışır hale getirmek, öğretim elemanlarını araştırmaları, bilimsel etkinlikleri ve toplumun sağlığı koruma ve yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmaları ile ulusal ve uluslararası alanda tanınan, öğretim programları ve uygulamaları ile model oluşturan, ulusal ve uluslararası hemşirelik camiasında tanınır ve tercih edilir konuma getirmektir.
Öğrencilerin mesleki uygulama derslerinin yıl sonu başarı notunun hesaplanmasında Ordu Üniversitesi Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği ve Yüksekokulumuz Uygulama Yönergesi esas alınır. Öğrenciler mesleki uygulama dersleri dışındaki tüm derslerden bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl/yılsonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
1. Lise veya dengi okul diploması,
2. Yükseköğretime Geçiş Sınavı-2 (YGS)’den yeterli puanın alınmış olması.
Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünden mezun olan Hemşireler; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Özel Sağlık Kuruluşlarında istihdam edilirler.
Belge sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030015767 | |
Qualification Title | Nursing Bachelor's Degree Diploma | |
Awarding Body | Ordu University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.odu.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Nursing and midwifery | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Student subjected to one mid-term and one final exam from all lessons except for professional application and dissertation lessons. Contribution of mid-term and final exams to the final grade are 40% and 60%, respectively. All exams evaluates over 100 points. It is obligatory to have at least 50 points from mid-term and final exams. Notes expresses in 4 point system. Students who have one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC from a lesson have been considers as successful. Students who have a grade DC from a particular lesson considers as succesfull if they have a weighted average over 2 at the same term. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | 1. High school diploma or equivalent education, 2. To take the required score from Transition to Higher Education Examination-2 (YGS). | |
Conditions for Success | To obtain a bachelor's degree in nursing (to win nurse title) providing conditions of students; 1. All of the courses in the curriculum to be passed with at least DC grade, 2. To achieve the average of at least 2.00 upon 4.00. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Nurses who graduated from Nursing Department of the School of Health Sciences are employed Ministry of Health, Universities, Private Health Institutions. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | The document is valid continuously. | |
Url | Open Address |
TR0030015767
- In order to be admitted to nursing education must be at least high school graduate.
- Nursing education is at least four years and 4,600 hours of theoretical and clinical education.
- Theoretical education is at least one-third of the total education duration, the duration of the clinical training is half of the total education.
- The students who have an equivalent level education can identified a portion exempt on suggestion of Interuniversity Council Medical-Health Science Education Council and decision of Council of Higher Education.
- To understand the relationship between health with the physical and social environment and physiological functions and behaviors of healthy and ill individuals and and to have enough knowledge about sciences based on general nursing.
- To have adequate knowledge about the basic structure of the nursing profession, principles, professional ethics and the basic principles of health.
- To do practices in the clinics where In accordance with the spirit and purpose of the program was planned and supervised by qualified nurses with required number qualified nurses for patient care and the clinical material and to have adequate clinical experience.
- To have the ability participating in the practical training of health personnel and experience of working with such personnel.
- To have working experience with other employees of the health sector.
- The aim of the nursing department, professional knowledge and skills gained at the highest level is to educate members of the profession.
- The aim of the nursing department, professional knowledge and skills gained at the highest level is to educate members of the profession.
- Competing graduates with other graduates of nursing schools in our country; well-known with efforts of the academic staff to improve the quality of life and protection of public health, research, science activities; making the model with instructional programs and practices; to prefer and to be recognize in national and international nursing community.
Student subjected to one mid-term and one final exam from all lessons except for professional application and dissertation lessons. Contribution of mid-term and final exams to the final grade are 40% and 60%, respectively. All exams evaluates over 100 points. It is obligatory to have at least 50 points from mid-term and final exams. Notes expresses in 4 point system. Students who have one of the letter grades AA, BA, BB, CB and CC from a lesson have been considers as successful. Students who have a grade DC from a particular lesson considers as succesfull if they have a weighted average over 2 at the same term.
1. High school diploma or equivalent education,
2. To take the required score from Transition to Higher Education Examination-2 (YGS).
Nurses who graduated from Nursing Department of the School of Health Sciences are employed Ministry of Health, Universities, Private Health Institutions.
The document is valid continuously.