Yeterlilik Kodu | TR0030010159 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Rumeli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | İstanbul Rumeli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.rumeli.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Ölçme ve değerlendirme İstanbul Rumeli Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara göre yapılır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programında verilen derslere ilişkin ölçme ve değerlendirme yöntemleri, o derse ait ders bilgi formunda belirtilmek suretiyle yazılı sınav, sözlü sınav, kısa sınav, laboratuar sınavı, sunum, rapor, seminer, performans ödevi, dönem ödevi ve proje olabilir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için ders planındaki 240 AKTSlik tüm dersleri başarmak ve 4,00 üzerinden en az 2,00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavı sonucuna göre öğrenci alınır. | |
Başarma Şartları | Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için ders planındaki 240 AKTSlik tüm dersleri başarmak ve 4,00 üzerinden en az 2,00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.Öğretim programında gösterilen derslerin tümünden başarılı olmuş ve GANO’su 4,00 üzerinden en az 2,00 düzeyinde olan öğrenciler Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans diploması almaya hak kazanır. Mezuniyet ve diploma işlemleri ile ilgili diğer hususlarda “İstanbul Rumeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” esas alınır. İlgili yönetmelik için tıklayınız: http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=8.5.22871&MevzuatIliski=0 | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) |
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030010159
- Gastronomi ve mutfak sanatları alanıyla ilgili bilgileri toplar, çözümler ve yorumlar.
- Ham, yardımcı ve mamül gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini bilir.
- Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Pişirme yöntemlerini ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
- Türk ve Dünya mutfağı hakkında bilgi sahibi olur ve edindiği bilgileri uygular.
- Gastronomi alanında yönetilen projelerde katılımcı olarak görev alabilir, projenin hedeflerine uygun sorumluluk alabilir ve proje yürütebilir.
- Gastronomi alanının gerektirdiği düzeyde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
- Menü planlama, yiyecek içecek hizmetlerinde maliyet kontrolü, muhasebe ve pazarlama konularında bilgi sahibi olur.
- En az bir yabancı dili Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki literatürü takip edebilecek ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek düzeyde bilir.
- Gastronomi alanının gerektirdiği düzeyde sanat, sosyoloji, tarih ve genel kültür bilgisine hakim olur.
- Alanıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği ilkelerini, kalite yönetim sistemlerini bilir ve uygular.
- Mutfak organizasyonunu yapar, ikram etkinliklerini yönetir.
- Sofra düzenleme ve servis teknikleri konusunda bilgi sahibi olur ve edindiği bilgileri uygular.
- Yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçlerle ilgili bilgi sahibi olur.
- Sağlık ve hijyen prensiplerine uygun olarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir.
- Gastronomi alanındaki hizmet süreçlerini, müşteri talep ve istekleri doğrultusunda ve müşteriyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir.
Ölçme ve değerlendirme İstanbul Rumeli Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara göre yapılır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programında verilen derslere ilişkin ölçme ve değerlendirme yöntemleri, o derse ait ders bilgi formunda belirtilmek suretiyle yazılı sınav, sözlü sınav, kısa sınav, laboratuar sınavı, sunum, rapor, seminer, performans ödevi, dönem ödevi ve proje olabilir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programından mezun olarak bu alanda yeterlilik kazanabilmek için ders planındaki 240 AKTSlik tüm dersleri başarmak ve 4,00 üzerinden en az 2,00 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversiteye giriş sınavı sonucuna göre öğrenci alınır.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları; otel, restoran, bar, catering şirketleri, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri gibi her türlü yiyecek içecek işletmesi ile turizm işletmelerinde çalışabilirler.
- Aşçılık okullarında ve mutfak akademilerinde eğitmen şef olarak çalışabilirler.
- Her türlü görsel ve yazılı basın kuruluşunda yemek programları, yemek fotoğrafçılığı, eleştirmen vb. görevler alabilirler.
- Kendi işletmelerini kurabilirler.
- Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler.
- Alanları ile ilgili akademik çalışmalar yapabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030010159 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | İstanbul Rumeli University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.rumeli.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Measurement and evaluation shall be carried out according to the principles stated in Istanbul Rumeli University Education and Examination Regulation. Assessment and evaluation methods related to the courses given in the Gastronomy and Culinary Arts program can be written exam, oral exam, quiz, laboratory exam, presentation, report, seminar, performance assignment, term paper and project by specifying the course information form.In order to gain proficiency in this field by graduating from Gastronomy and Culinary Arts degree program, it is necessary to achieve all courses of 240 ECTS and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Gastronomy and Culinary Arts program is taken by the University Entrance Examination, Selection and Placement Center (ÖSYM). | |
Conditions for Success | In order to gain proficiency in this field by graduating from Gastronomy and Culinary Arts degree program, it is necessary to achieve all courses of 240 ECTS and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.Students who are successful in all of the courses shown in the curriculum and who have at least 2,00 level of GANO on 4.00 are eligible to receive Gastronomy and Culinary Arts degree. Lisans Istanbul Rumeli University Associate and Bachelors Degree Education and Examination Regulations işlem is taken as the basis. Click here for the relevant regulation:http://www.mevzuat.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=8.5.22871&mevzuatıliski=0 | |
Progression Paths (Relationship Type) | Gastronomy and Culinary Arts graduates; hotel, restaurant, bar, catering companies, accommodation facilities, airline companies, travel ships, such as all kinds of food and beverage business can work in tourism businesses. They can work as chefs in cookery schools and kitchen academies. All kinds of food programs, food photography, critics and so on. take tasks. They can build their own businesses. They can work abroad in accordance with their abilities. They can do academic studies related to their field. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030010159
- Gastronomy and culinary arts information about the field collects, analyzes and comments.
- Knows the physical, chemical and microbiological properties of raw, auxiliary and manufactured foodstuffs.
- Gains knowledge of the properties and nutritional values of foods.
- Learns and applies cooking methods and techniques.
- Gains knowledge of Turkish and world cuisine and applies the acquired knowledge.
- He / she can take part as a participant in the projects managed in the field of gastronomy, take responsibility in accordance with the objectives of the project and carry out projects.
- Use information and communication technologies at the level required by the gastronomy area.
- Have knowledge about menu planning, cost control in food and beverage services, accounting and marketing.
- Knows at least one foreign language to follow the literature in the field of Gastronomy and Culinary Arts and to communicate with colleagues.
- Gains knowledge of art, sociology, history and general culture at the level required by the field of gastronomy.
- Knows and applies the principles of occupational health and safety, quality management systems.
- Organizes the kitchen, manage catering delivery services.
- Gains knowledge of table arrangement and service techniques and applies the acquired knowledge.
- Have knowledge about all processes related to food and beverage production.
- Can prepare all kinds of food and drink in accordance with the principles of health and hygiene, can offer and design new products.
- It fulfills, evaluates and develops the service processes in the field of gastronomy in a way that satisfies the customer in accordance with the demands and requests of the customers.
Measurement and evaluation shall be carried out according to the principles stated in Istanbul Rumeli University Education and Examination Regulation. Assessment and evaluation methods related to the courses given in the Gastronomy and Culinary Arts program can be written exam, oral exam, quiz, laboratory exam, presentation, report, seminar, performance assignment, term paper and project by specifying the course information form.In order to gain proficiency in this field by graduating from Gastronomy and Culinary Arts degree program, it is necessary to achieve all courses of 240 ECTS and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00.
Gastronomy and Culinary Arts program is taken by the University Entrance Examination, Selection and Placement Center (ÖSYM).
Gastronomy and Culinary Arts graduates; hotel, restaurant, bar, catering companies, accommodation facilities, airline companies, travel ships, such as all kinds of food and beverage business can work in tourism businesses. They can work as chefs in cookery schools and kitchen academies. All kinds of food programs, food photography, critics and so on. take tasks. They can build their own businesses. They can work abroad in accordance with their abilities. They can do academic studies related to their field.
Qualification is continuous